Blog

El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional el Pont Vell de Castelló d’Empúries

El pont vell és una construcció datada all S. XIII i ja va ser classificat el 2014 com a “bé cultural d’interès local. Ara que ha obtingut la categoria de monument històric i “bé cultural d’interès nacional”, se’n podrà delimitar l’entorn de protecció.

Aquesta obra d’enginyeria d’època medieval situada al municipi de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) fou construïda per crear noves vies de comunicació i millorar l’economia i comerç de la via. Hem de recordar que en aquella època Castelló D’Empúries era un nexe comercial prou important a la zona. A més a més que els ponts eren molt valorats pels senyors feudals, ja que els hi permetia cobrar el dret a pontatge.

Emplaçat a ponent del recinte emmurallat, en l’antic barri de Sant Marc, el Pont Vell dona entrada al camí vell de Figueres i al del Baix Empordà, sobre el curs de la Muga. Si bé en l’actualitat només queda una arcada, el Pont Vell era una construcció que comptava amb set arcades de tipologia i mides diferents, bastit amb pedra de Vilamacolum i maons.

Si bé es pensava que el pon havia estat construït al s. XIV, certs documents històrics certifiquen la seva existència ja el 1287. Poc després de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I, quan els comtats van rebre una injecció econòmica, entre ells el Comtat D’Empúries.

El pont vell ha patit bastant el pas del temps, especialment les conseqüències de les riuades i els aiguats. L’any 1387 un setge militar van malmetre el pont a més d’uns nous aiguats. Raó per la qual El comte Pere IV va ordenar el cobrament de tributs extraordinaris per tal de finançar la reconstrucció del pont. A partir del s. XVII es va deixar de reconstruir el pont fins que al 1.699 es va prohibir la circulació de carros, a causa del mal estat del pont. A finals del s. XVIII és començar a reparar i fer millores al pont.
 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt