Blog

Polemica per la construccio de la planta eolica marina de Parc Tramuntana

Nou experts del CSIC, l’ICM, la UdG i la UB impulsen un manifest contra el parc eòlic marí «Tramuntana».

 
Al mes de gener,  Bluefloat Energy (empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina) i Sener (grup d’enginyeria i tecnologia) van impulsar un macro projecte basat en la construcció d’un parc Eòlic marí flotant a entre 10 i 22 km del golf de Roses, a l’Alt Empordà.

La intenció del projecte era posicionar l’Empordà com a punt de referencia en la lluita contra el canvi climàtic a territori català, evitant l’emissió de 21 milions de tones de CO2 en la seva fase inicial, tot i que s’espera evitar en total l’emissió de 42 milions de tones quan aquest arribi a la seva fase final. Aquest projecte es va presentar sota el nom <<Parc Tramuntana>>.

El primer document presentat pels impulsors, exposava que aquest parc representava “una oportunitat per impulsar les energies renovables, potenciar l’economia i la sostenibilitat mediambiental del territori” i que responia “als objectius de transició energètica 2030 i 2050 de la Generalitat de Catalunya”.

 

Raó per la que el 26 de gener d’aquest 2021, BlueFloat Energy i SENER es van reunir de forma telemàtica amb la majoria dels representants dels municipis i organismes de l’Alt Empordà (ajuntaments, Consell Comarcal, pescadors i entitats ecologistes).

El projecte es presentava com a un dinamitzador econòmic, turístic i mediambiental per a l’Empordà. Segons els seus impulsors, en aquesta fase inicial, que preveuen estaria acabada per al 2026, el parc podria generar 500MW, que representa el 45% de la demanada elèctrica actual a la província de Girona i acabaria generant en la seva fase final prop de 1000 MW, cosa que supliria el 90% de la demanda energètica a la ciutat. El projecte consta de 68 turbines de 15 MW (o 84 de 12 MW) que estarien situades amb un quilòmetre de distancia en columna i 2,5 quilòmetres de distancia entre les seves files.

A més a més el projecte permetria aconseguir finançament per a la seva construcció a través de fons de recuperació europeus. Actualment comptaria amb una inversió superior als 2.500 milions d’euros i es preveu que pugui generar, en la seva fase inicial, mes de 6.000 llocs de treball.

Els nou investigadors encarregats de redactar el manifest han estat Josep Lloret de la UdG, Antonio Turiel del CSIC, Rafael Sardà del CSIC de Blanes, Jordi Solé de la UB, Albert Olivares del CSIC de Blanes, Ana Sabatés del CSIC, Elisa Berdalet del CSIC, Josep Maria Gill del CSIC i Josep Vila Subirós de la UdG.
 
El manifest critica els impactes ambientals, socials i econòmics que poden tenir aquest tipus de projectes i demana a les administracions públiques que no l’admetin a tràmit. Aquest manifest expressa “dubtes i preocupacions“ i demanda a les diferents administracions a “alinear l’eòlica marina a Catalunya i Espanya amb els criteris de sostenibilitat que han de regir l’Economia Blava que impulsa Europa”. Cosa ben curiosa ja que els impulsors asseguren que el projecte segueix els estàndards europeus. També afirmen que el projecte “genera dubtes a nivell tècnic en relació a l’energia produïda”.
 

Els científics expliquen que els danys generats en el ecosistema més enllà de la zona ocupada pels aerogeneradors serien “molt més severs del que s’exposa de manera superficial en el document inicial del projecte presentat per les empreses”. També es pregunten “si l’objectiu últim del parc Tramuntana seria la futura creació a terra d’una planta d’electròlisi per a la producció d’hidrogen”, cosa que emfatitzen que tindria un impacte “molt superior” al declarat en el projecte.

Per tots aquests motius sol·liciten el compromís de les administracions  però elabora una diagnosi independent sobre “l’impacte ambiental, econòmic, social, paisatgístic i cultural”.

Tanmateix emplacen les administracions a seguir l’Estratègia Europea per a la Biodiversitat 2030, la Directiva Marc de l’Estratègia Marina d’Europa i els objectius de desenvolupament de les Nacions Unides.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt